MOND HYGIËNE

Een gebitscontrole is van vitaal belang voor een goede mondhygiëne en is de beste manier om problemen in een vroeg stadium op te sporen. Een vroege diagnose en behandeling bespaart onnodig ongemak, tijd en geld.

Routine tandheelkundige controle

De tandarts-specialist adviseert twee keer per jaar een controle. Uw mondgezondheidsbehoeften variëren met de leeftijd en de conditie van uw gebit en tandvlees. Uw tandarts kan u aanraden om vaker of minder vaak dan twee keer per jaar op controle te gaan.

Wat u kunt verwachten tijdens de controle

Wat u kunt verwachten tijdens de controle:

  • Visueel onderzoek van uw mond, gezicht, kaak en nek
  • Digitale diagnose door uw tandarts
  • Onderzoek van de tandvleesgroeven
  • Gebitsreiniging
  • Uitgebreide gegevensverzameling over tandheelkundige behandelingen in elektronische dossiers

Visuele controle

Tijdens het visuele onderzoek gebruikt uw tandarts een intra-orale camera met geavanceerde vergroting en verlichting om alle oppervlakken in uw mond te zien. U kunt een real-time video-onderzoek van elke tand bekijken op een monitor boven op uw stoel.

Uw tandarts kijkt niet alleen naar gebarsten en rotte tanden, maar ook naar gezwellen en zweren op het dak en de bodem van uw mond, uw tong, lippen, tandvlees en de slijmvliezen langs uw wangen en tandvlees. Uw tandarts controleert vervolgens de lymfeklieren in uw hoofd, kaak en nek op pijn, gevoeligheid en elasticiteit.

Digitale diagnose

Digitale röntgenfoto's: Digitale röntgenstralen detecteren gebitsproblemen die niet kunnen worden gevonden tijdens een visueel onderzoek. We gebruiken digitale röntgenstralen, die direct resultaat geven en 90% minder straling afgeven. Uw tandarts zal bepalen hoe vaak u digitale röntgenfoto's moet laten maken.

3D-beeldvorming: driedimensionale beeldvormingstechnologie bepaalt nauwkeurig de positie en vorm van elke tand. Uw tandarts zal beslissen of het gepast is om deze technologie te gebruiken om een tandheelkundig behandelplan op te stellen of om de voortgang van uw tandheelkundige behandeling te controleren.

Onderzoek tandvleesgroeven

Gezonde tanden vereisen gezond tandvlees. Een tandvleesgroeionderzoek stelt vast of er sprake is van tandvleesaandoeningen (parodontitis) of dat er een risico daarop is.

Wat u dient te weten:

  • Elke tand bevindt zich in een tandvleesgroef van tandvleesweefsel. Voedselresten en tandplak hopen zich van nature op in deze groef.
  • Dagelijks poetsen en flossen verwijdert voedselresten en tandplak uit de tandvleesgroef. Als dit niet gebeurt, kunnen schadelijke bacteriën de tandvleesrand binnendringen en deze groef dieper maken.
  • Hoe dieper de tandvleesgroef, hoe groter het risico op beschadiging van de tanden en infecties die leiden tot tandvleesaandoeningen.
  • Tijdens het onderzoek wordt een handinstrument voorzichtig tussen het tandvlees en de tanden (sulcus) geplaatst om de diepte van elke groef te meten.
  • Tandvleesaandoeningen zijn omkeerbaar als ze zich in een heel vroeg stadium bevinden. Het is mogelijk om tandvleesontsteking te hebben zonder het te weten, omdat pijnsymptomen zelden worden gezien.

professionele-gebitsreiniging

een-goede-mondhygiëne

Professionele gebitsreiniging

Uw tanden worden gereinigd met speciale instrumenten om tandplak boven en onder de tandvleesrand te verwijderen. Daarna worden uw tanden gepolijst. Door het polijsten zien uw tanden er goed uit en voelen ze ook goed aan. Het maakt ook de tandoppervlakken glad zodat er minder tandplak ophoopt.

Elektronisch tandheelkundig behandelingsdossier

De dossiers van de tandheelkundige onderzoeken, diagnoses en behandelingen van onze patiënten worden elektronisch opgeslagen. Onze patiënten profiteren hier ook van, omdat onze tandartsen en specialisten onmiddellijke en uitgebreide toegang hebben tot hun medische geschiedenis en de resultaten van eerdere en huidige onderzoeken, diagnoses, behandelplannen en voortgangsrapporten. Dankzij elektronische patiëntendossiers kunnen patiëntonderzoeken veilig worden uitgevoerd en kan klinische efficiëntie worden bereikt door de wachttijd voor en tijdens afspraken te verkorten.

Een goede mondhygiëne

De sleutel tot gezonde tanden en gezond tandvlees is voorkomen dat tandplak en voedselresten zich ophopen in uw mond. Terwijl tandplak en voedselresten schadelijke bacteriën met zich meebrengen die gaatjes, tandvleesaandoeningen en een aanhoudende slechte adem veroorzaken, trekt ook uw tong bacteriën aan. Tijdens het normale eetproces verzamelen zich kleine stukjes voedsel op uw tong. Als deze stukjes bederven, vormen bacteriën een filmachtig wit laagje op uw tong. Om te voorkomen dat tandplak en schadelijke bacteriën zich in je mond ophopen, kunt u de onderstaande vierstappenroutine volgen.

  • Eenvoudige vierstappenroutine
  • Om uw tanden en tandvlees gezond te houden:
  • Poets uw tanden en gebruik twee keer per dag antiseptisch mondwater (na het ontbijt en voor het slapen gaan)
  • Elke dag flossen
  • Maak uw tong regelmatig schoon met een tandenborstel of tongschraper
  • Bezoek uw tandarts voor een routinecontrole van uw gebit

Voordelen van een goede mondhygiëne

Als u aandacht besteedt aan mondhygiëne:

  • Zal er minder tandplak worden verwijderd tijdens routine tandartsonderzoeken, zodat een professionele reiniging sneller en comfortabeler is.
  • Zal de noodzaak voor tandheelkundige behandeling als gevolg van tandbederf of tandvleesaandoeningen tot een minimum beperken
  • Zal uw jaarlijkse tandheelkundige behandelingskosten tot een minimum beperken
  • Zult u zich gezonder voelen
  • Zal uw adem frisser worden
  • Zult u meer zelfvertrouwen hebben tijdens het lachen

Baby's en peuters

De Europese Vereniging van Kindertandartsen beveelt aan dat kinderen rond de leeftijd van drie jaar voor het eerst naar de tandarts gaan, tenzij er sprake is van één van de volgende risicofactoren voor de gezondheid van het gebit

  • Slapen met een beker of fles
  • Duim zuigen
  • Tandvlekken
  • Syndroom van Down

Mondhygiëne bij kinderen

Wanneer de tanden van uw kind beginnen door te komen, kunt u de tanden elke dag afvegen met een vochtig doekje om tandplak te verwijderen.

Naarmate de tanden van uw kind groeien, kunt u een zachte kindertandenborstel en fluoridevrije tandpasta (zoals Baby OraGel) gebruiken totdat uw kind oud genoeg is om tandpasta uit te spugen.

Wanneer uw kind klaar is om fluoridetandpasta te gebruiken, gebruik dan slechts een kleine hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt op de tandenborstel. Het doorslikken van te veel fluoridetandpasta kan ervoor zorgen dat de tanden van kinderen vlekkerig worden (tandfluorose).