Als het tandbederf niet ver genoeg gevorderd is voor een wortelkanaalbehandeling, kan Dental Bonding worden gebruikt om de tand te repareren en af te dichten. Bonding is minder duur en minder invasief dan andere restauratieve procedures, maar kan na verloop van tijd minder duurzaam zijn.
Bonding is een eenvoudige en kosteneffectieve restauratieve tandheelkundige procedure voor beschadigde tanden. Het wordt vaak gebruikt voor gebarsten of verkleurde tanden, gebarsten of gebroken tanden of tanden die op een andere manier beschadigd zijn.
Hoe wordt dentale bonding uitgevoerd?
Dental bonding wordt direct op de natuurlijke tand aangebracht. Meestal is er geen sedatie of verdoving nodig. Uw tandarts ruwt het tandoppervlak op waar de bonding wordt aangebracht. Als het tandoppervlak klaar is, wordt er vloeistof aangebracht om de hars aan de tand te laten hechten.
Nadat de tand is geprepareerd, wordt de composiethars op de tand aangebracht. Uw tandarts moet de hars een vorm geven die past bij uw natuurlijke tand. Tot slot wordt een speciaal licht gebruikt in combinatie met ultraviolette straling om de hars snel vast te zetten. Zodra de hars is uitgehard, kan het nodig zijn dat uw tandarts het oppervlak van de hars vormgeeft of glad maakt zodat het bij de gelijmde tand en de omliggende tanden past.
BEDANKT VOOR HET KIEZEN VAN TRUDENT CLINICS!
Hoe lang duurt een Dental bonding-behandeling?
Dental bonding is een procedure die in één sessie kan worden uitgevoerd in een tandheelkundige kliniek bij u in de buurt. De behandeling duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het aantal tanden dat behandeld wordt.
Wat is composiethars?
Kunsthars is een duurzaam type acryl. Kunsthars wordt gebruikt voor dental bonding omdat het het natuurlijke uiterlijk van tanden nabootst en bestand is tegen breuk en beschadiging.
Is de hars zichtbaar?
Dental bonding kan ook worden beschouwd als een cosmetische tandheelkundige behandeling. Om uw glimlach te beschermen, wordt er hars aangebracht op basis van uw eigen tandkleur om de kleur van uw natuurlijke tanden te evenaren. Naast het repareren van beschadigde tanden kan bonding ook worden gebruikt om de vorm, lengte of afstand van tanden te veranderen voor esthetische doeleinden.
Is dentale bonding de juiste keuze voor mij?
Als het gaat om het herstellen van het uiterlijk van uw tanden, is bonding vaak een niet-invasief en conservatief alternatief voor invasievere technieken. Er hoeft bijvoorbeeld minder tandglazuur te worden weggeschraapt dan bij procedures zoals porseleinen facings of kronen.
Afhankelijk van de conditie van uw tanden, de locatie van de schade en uw uiteindelijke doelen voor de restauratie, kan uw tandarts echter andere procedures aanbevelen. Sommige tandartsen zien dentale bonding als een goede oplossing voor kleine of kortdurende cosmetische veranderingen, maar kunnen andere procedures aanbevelen voor langetermijnbehandelingen.
Is er een genezingsproces?
Dental bonding vereist meestal geen herstelperiode, vooral niet als er geen verdoving wordt gebruikt. Meestal kunt u direct na uw afspraak uw normale routine weer oppakken.
Zijn er risico's?
Er zijn weinig risico's verbonden aan dental bonding. Het hechtmateriaal kan loslaten van uw tand of afbrokkelen, vooral na verloop van tijd. Omdat hars gemakkelijker vlekken maakt dan uw natuurlijke tanden, kunnen activiteiten zoals koffie, wijn of roken enige verkleuring van de bonding veroorzaken. Afhankelijk van uw gewoonten en levensstijl kunt u tussen de drie en tien jaar een tandvulling nodig hebben.
Hoe kan ik mijn tanden verzorgen na een dental bonding-behandeling?
In de meeste gevallen hoeft u na de bonding niets speciaals te doen, afgezien van een regelmatige mondverzorgingsroutine. Zorg ervoor dat u uw tanden regelmatig poetst en flost en bezoek regelmatig uw tandarts en mondhygiënist om uw mondgezondheid te controleren.